Svet-Stranek.cz
Masáže Eva Šmídová

Baňkování:... masáž je umění dotyku

Baňkování

Baňkování
Baňkování
Máte někdy tak ztuhlá záda, že Vás bolí každý pohyb? Možná Vás trápí zablokované hluboko uložené svalové tkáně, kam se i sebe šikovnější prsty masérů nedostanou. Existuje však masážní technika, která spolehlivě působí i na hluboko uložená postižená místa - speciální masáž pomocí skleněných baněk. Tato velmi stará masážní technika vám zcela uvolní zablokovaná záda a vrátí ztracenou energii.

Baňkování je metoda stará pět tisíc let. Vychází z tradiční čínské medicíny a vznikala ve starém Egyptě. Obecně se používala v léčitelství. Tato speciální masážní technika je založena na pouštění žilou. Zpočátku se používaly zvířecí rohy, baňky z bambusu, kovové baňky ze slitiny zlata, stříbra apod. V dnešní době jsou nejvíce rozšířené skleněné baňky. Nahřívají se a přikládají na příslušné meridiány a za pomoci podtlaku se přisají na pokožku. Do baňky se tak společně s kůží nasává i přiložené podkoží a díky tomu dojde k uvolnění i hluboko uložených svalových tkání, kam masér normálně nedosáhne. Baňková masáž působí podtlakově na tkáň a tělní tekutiny a tím napomáhá zrelaxování ztuhlých svalových skupin.Baňky vlastně fungují stejně jako sauna. Dochází k prohřátí a uvolnění organismu. Během baňkování se urychlí krevní oběh, organismus dostane potřebný kyslík a živiny a také napomůže vylučování škodlivin z těla. Kůže se prokrví, svalové skupiny se prohřejí a uvolní a člověk si tak doplní energii. Baňkování je jedna z mála masážních technik, která se doporučuje i během nemoci. Například při zvýšené teplotě se baňky přikládají na průdušky a plíce a tím se zlepšuje dýchání. V kombinaci baňkové masáže se saunou lze takto preventivně předcházet onemocnění. Baňkování pomáhá také astmatikům nebo lidem, kteří trpí otoky a bolestmi nohou. Vhodné je také navštívit před i po baňkové masáži saunu, která ještě více pomůže uvolnit svaly a zbavit organismus zbylých škodlivin.
Po baňkování budete odcházet zcela uvolnění a zrelaxovaní. Budete se cítit jako by vám vyměnili stará záda za nová. Po baňkách někdy zůstávají kulaté modřinky. Ty se objeví a vybarví podle toho, jak moc máte ztuhlé svaly. Modřinky ale během několika dnů zcela zmizí. Právě kvůli možným viditelným stopám po masáži je baňkování nejvhodnější právě v zimním období, kdy můžeme chodit zahaleni. Masáž je velmi příjemným způsobem relaxace a vězte, že baňkování je příjemné dvojnásob.
Pár účinků můžeme stručně vysvětlit:
• Vliv na kůži - fyzikální podněty působí přímo na vlasovou cibulku a rozšiřují krevní cévy. Prostřednictvím mírného tahu se zrychluje tkáňový metabolizmus v kůži, zlepšuje se činnost potních a mazových žlázek.
• Vliv na svaly - slabý tah, vyvíjený při baňkování, stimuluje podkožní kapiláry, což aktivuje funkci krevních cév ve svalech.
• Vliv na klouby - baňkování je výborná metoda při revmatizmu. Prokrvují se lépe klouby a zvýší se sekrece synoviální tekutiny.
• Vliv na zažívací ústrojí - sací síla lehkého podtlaku v bodech na břiše stimuluje vnitřní orgány, zlepšuje peristaltiku a sekreci i kvalitu trávicích šťáv.